idealpvc@bih.net.ba  |   +387 63 89 92 88   |   Sitemap
de-DEen-US

PITANJA-ODGOVORI

Stara stolarija osim dotrajalosti, lošeg izgleda ima još niz mana. Stolarija ima izrazito lošu termičku i zvučnu zastitu, koja se ogleda u lošem rješenju zaprivanja i seta stakla koje ima koeficijent Ug veći od 3 W/m2K. Zamjenom stare stolarije sa IDEAL PVC stolarijom osim lakšeg čišćenja uštedit će značajna sredstva sa povratom investicije u roku od 7 – 8 godina i doprinijeti ugodnosti stanovanja.

Na cijene PVC stolarije prvenstveno utiču: boja profila, šeme stolarije , broj komora profila , kvalitet i debljina IZO stakla, da li je staklo dvoslojno ili troslojno.Cijene PVC stolarije standardno se daju za bijele petokomorne profile ostakljene sa dvoslojnim staklom 4*16*4Luw-E punjenim argonom. Naša preporuka je da u cilju postizanja što bolje energetske efikasnosti objeklata vrši ugradnja  prozora sa troslojnim niskoemisionim staklom .Cijene PVC stolarije možete dobiti na upit info@pvc-prozori.com ili koristeći konfigurator za izračunavanje cijena u BiH , zemljama EU, Norveškoj i Švicarskoj na našoj stranici www.idealpvc.ba.

PVC prozori IDEAL su broj jedan u energetskoj efikasnosti u oblasti PVC stolarije. PVC prozori IDEAL imaju vrlo dobar omjer troškova i koristi (cost-benefit). Zbog poliranosti svoje površine PVC prozori IDEAL se lahko održavaju i zahtijevaju minimalno održavanje. PVC prozori IDEAL su značajno trajniji  u odnosu na drvene, AL prozore i PVC prozore sumnjivog kvaliteta. PVC prozori IDEAL nude izvrsnu eko ravnotežu, mogu se 100% reciklirati i stoga štede resurse.

PVC prozori sa svojom staklenom površinom jesu nezaobilazni element za prirodno osvjetljenje enterijera i njegovo funkcionalno korištenje, a upravo je prirodno osvjetljenje najkvalitetniji izvor svjetlosti u enterijeru i treba da određuje i arhitektonski i organizacioni koncept objekta. Kod određivanja površine prozora treba razlikovati termin “površina prozora” i termin “površina staklenog dijela prozora”. Postoje propisi da se površina stakla uvijek kreće od 5-7% površine prostorije u kojoj se ugrađuju.

U današnje vrijeme mnogo je firmi koje nude PVC stolariju. Odluka kod koga kupiti nije ni malo laka, ali i kao takva ako se posmatna kroz neke kriterije postaje jasnija. Prvo potrebno je da repromaterijali koji se ugrađuju u PVC stolariju zadovoljavaja ispitivanje relevantnih instituta - najbolje instituta ROSENHEIM iz Njemačke i da posjeduju znak kvalitete prozvoda CE i znak osiguranja kvalitete ISO 9001. Drugo upoređujući karakteristike PVC prozora, termičku zaštitu profila, termičku zaštitu stakla sa cijenama PVC prozora dolazite do rješenja gdje za svoje pare dobijate najbolju PVC i AL stolariju sa najmanjim novčanim izdacima.

Kvalitet PVC stolarije vrjednuje se:

 • termičkim karakteristkama profila Uf koje su potrebne da budu što manje, manje od 1,3 W/m2K
 • termičkim karakteristikama stakla Ug koje je potrebno da bude što manja, manja od 1,1 W/m2K
 • stepenom zaključavanja - broj sigurnosnih gljivica
 • debljinom čeličnog ojačanja zbog stabilnosti
 • poliranošću površina zbog lakoće održavanja
PVC stolarija ako je dobrog kvaliteta lako se održava i to deterdžentima koje u sebi ne sadrže abrazivne sastojke ili svojstva kiselina koje bi narušile poliranost površina. Pri čišćenje je preporučljivo koristiti sredstva koja u sebi sadrže antistatik dejstvo.
Naljepnice sa PVC stolarije je potrebno skinuti poslije ugradnje iste, jer kasnije skidanje je otežano. Kasnije skidanje se olakšava maslinovim uljem ili limunovim sokom.
Mjere za traženje ponuda za PVC stolariju se uzimaju po pravilu od zida do zida po visini i širini. Mjere je najbolje uzeti  vani i unutra. Kod traženja ponude naglasiti boju stolarije , broj krila, da li su potrebne roletne, klupice, komarnici i nastavci zbog razlike kota vani i unutra.U svakom slućaju najbolje je da naši uposlenici uzmu mjere na licu mjesta i urade Vam ponudu besplatno.
Zrak koji nas okružuje u sebi ima određenu vlažnost. U zatvorenim prostorijama usljed disanja, kuhanja, kupanja i sušenja veša ukoliko nije obezbjeđeno prozračivanje ili odvodnja vlage može se desiti da procenat vlage u zraku naraste preko prihvatljivih 60%. U tom slučaju kao efekat može da nastupi pojava kondenza po staklima, profilima ili zidovima. Mogućnost pojave kondenza opada sa povećanjem termičkih karakteristika profila, stakla i zidova.

Dosadašnji standardni način ugradnje stolarije podrazumjeva ugradnju pomoću specijalnih turbo vijaka kojima se okvir stolarije pričvršćuje na građevinsku konstrukciju te pur-pjene kojom se ispunjava međuprostor između okvira stolarije i zida.

Taj međuprostor se iznutra najčešće prekriva gips-vapnenom žbukom, a izvana izolacijskom fasadom.

Upravo u tom međuprostoru, zbog često neadekvatno izvedenog spoja, dolazi do velike koncentracije vlage koja kao vodena para dolazi iz prostora u kojem boravimo. Za ilustraciju, u roku 24 h, kroz otvor fuge širine 1mm i duljine 1m (koja nije paronepropusno izolirana s unutarnje strane) u građevni element – zid kondenzira se otprilike 360g vode! Kondenzacija vlage odvija se na temperaturi od 9,3 stupnjeva celzijusa, a ista često dovodi do pojave plijesni, gljivica, truleži ili čak curenja vode iz zida ispod novougrađenog stolarije. Gljivice uzrokuju iznimno lošu mikroklimu životnog prostora, te mogu biti jako štetne za zdravlje.

Za te pojave se najčešće okrivljuju proizvođači i ugrađivači stolarije, a kao razlozi se navode prevelika propusnost brtvi na stolariji ili neispravno izrađena stolarija.

Kako bismo spriječili takve pojave i neugodne situacije te povećali uštedu energije, preporučujemo ugradnju stolarije prema RAL – smjernicama:

 • spoj stolarije i zida (međuprostor) treba održati suhim
 • prozor treba pozicionirati na pravilnu liniju izoterme
 • naročito s unutarnje strane treba spriječiti protok vodene pare u izolaciju
 • vodo- i paronepropusnost iznutra prema međuprostoru
 • s vanjske strane treba sprječiti ulazak tekuće vode ili proboj kiše
 • vodonepropusnost izvana prema međuprostoru
 • osigurati nesmetani izlazak vodene pare iz međuprostora u atmosferu
 • paropropusnost iz međuprostora prema van

Kako bi zadovoljili sve ove smjernice, razvijena su dva sustava brtvljenja:

 1. Na prozor se iznutra lijepi vodo- i paronepropusna, a izvana vodonepropusna / paropropusna traka. Nakon ugradnje stolarije oko nje se postavi pur-pjena koja se nakon sušenja odreže. Trake koje su na elementu lijepe se na grubo požbukan zid (pošprican primerom) pomoću poliuretanskog kita i time je zaštićena pur-pjena
 2. Brtvene trake sa „3 u 1" rješenjem. Njihovim korištenjem moguće je postići zadane vrijednosti unutrašnjeg i vanjskoga brtvljenja samo jednom trakom. Traka se pozicionira na stranicu okvira stolarije okrenutu prema građevnom elementu, punom širinom, te se time postiže odgovarajuća vodonepropusnost, paronepropusnost odnosno paropropusnost, ali i toplotna izolacija.

Stolariju je potrebno ugraditi na pravilnu poziciju unutar špalete (kod niskoenergetskih kuća na vanjski rub zida, a kod pasivnih kuća, izvan zida tj. u izolacionu fasadu).

RAL montažaSistem RAL montaže za nove ili stare objekteSistem RAL montaže za nove ili stare objekte

Posebno u novim zgradama, s visokim stupnjem toplinske izolacije, prozračivanje stambenog prostora je od presudne važnosti. Putem ispravnog prozračivanja osiguravate ugodnu atmosferu i klimu u sobi, istovremeno sprječavajući oštećenja zgrade.

Ispravno prozračivanje važno je zbog sljedećih razloga:

 • Regulacija vlažnosti u sobi koja sprječava nastanak plijesni
 • Zamjena izdahnutog zraka
 • Uklanjanje neugodnih mirisa i zagađenja
 • Zdrava klima za vaš dom
 • Ispravna zaštita protiv vlage za građevinu
 • Smanjen gubitak topline, a time i troškovi grijanja

Odnos temperature, vlažnosti i rasta plijesni

Količina vlage u jednom kubičnom metru zraka varira kao funkcija temperature zraka. Topao zrak može apsorbirati više vlage od hladnog. Na sobnoj temperaturi od 20° C i relativnoj vlažnosti zraka od 60% jedan kubični metar zraka u prostoriji sadrži 10 g vode. Ako se sobna temperatura smanji na 8° C zrak u sobi može apsorbirati samo polovinu vlage. To znači da 50% vlage bježi iz zraka i pojavljuje se kao kondenzirana voda, najčešće na hladnijim vanjskim zidovima. Stoga se rizik od rasta plijesni povećava na ovim točkama.

Prirodna ventilacija

Najjeftiniji oblik hlađenja kuće je prirodnim putem, tj. cirkulacijom zraka iz hladnijih prostora prema toplijima. Prirodna ventilacija kroz otvorene prozore i balkonska vrata najintenzivniji je način prirodne ventilacije. Približan broj izmjena zraka koji se može postići u uporabi pri zatvorenom prozoru i balkonskim vratima, te pri različitim položajima krila prozora i prozorskih roleta prikazani su u tablici. Minimalan broj izmjena zraka u satu je oko 0,6 po satu.

POLOŽAJ KRILA VANJSKIH PROZORA I VRATA BROJ IZMJENA U SATU
Prozor zatvoren, vrata zatvorena
0,0-0,5
Prozor otklopljen, roletne spuštane ako postoje 0,3-1,5
Prozor otklopljen bez roletni ili su podignute 0,8-4,0
Prozor poluotvoren 5,0-10
Prozor potpuno otvoren 9,0-15
Prozor i vrata potpuno otvoreni Oko 40

 

Ventilacija Ventilacija Ventilacija

Posmatrajući naprijed navedeno , a zbog sve bolje izolacije ( dihtanja ) PVC prozora toplo preporučujemo ugradnju ALUPLASTOVOG sistema ventilacije REGEL-AIR naročito u kupatilima, kuhinjama i prostorijma u kojima boravi u nekom vremenu veći broj ljudi. Sa sistemom REGEL-AIR imaćete dovoljno prozračivanje i kad niste kod kuće ( godišnji  odmori , posao, rad u inozemstvu, i sl. ) a ne gubite energiju.

Copyright 2024 by IDEAL d.o.o. Sarajevo
Design and Development by THYME SYSTEMS Sarajevo. | Login